Verslag 115, Butte (Montana)
Blijf op de hoogte en volg Carmelita & Harrie
12 Augustus 2012 | Verenigde Staten, Butte
De bijbehorende vides zijn weer op YouTube te vinden:
Hier zijn de links:
115.1. Een echte wasrol- muziekspeler: http://youtu.be/XZPfCoVBWOQ
115.2. Een kat in een hondevelletje, of een miauwend hondje: http://youtu.be/zJwp_5Ha45o
Van de geweldige ervaringen in Yellowstone met al zijn geijsers, brommende bergen, warme bronnen, kalkterrassen, bubbelaars, spuiters, bisons, en wat niet meer (zie de laatste drie rapporten), verlieten we met veel spijt dit park, op weg naar Canada, (British Columbia), naar oude vrienden van me, en niet te vergeten de diverse indrukwekkende nationale parken in Canada. Maar eerst zouden we een stop in Montana bij Ginny en Damon maken, die daar een vakantie-huis(je) aan een van de vele meren (Seeley Lake) in Montana hebben. Wij kennen Ginny van Bonaire, waar ze ook een vakantiehuis heeft.
De tocht van Yellowstone naar Seeley Lake was net iets te lang om dat in een keer te rijden (we zijn ook een beetje lui aangelegd), dus maakten we een stop in een oud mijndorpje (Butte) zo halverwege, waar we geen idee hadden wat ons te wachten stond. Wel Butte (Je spreekt het toevallig net zo uit als het eerste deel van de naam van ons geliefd hondje: “Bjoet”), bleek in de tijd dat de USA ge-elektrificeerd werd, van groot belang, want er zat koper in de grond, maar ook goud en zilver. Er verrezen in no-time tientallen mijnen, helaas kwam de opbrengst terecht bij enkele eigenaars van die mijnen, die in die tijd schat- en schat-rijk werden. Dat gebeurde tussen 1870 en medio 20-ste eeuw. Die eigenaren werden “Copper-Kings” genoemd, en werden onwezenlijk rijk. Wij bezochten het “huisje” van een van die “Copper-Kings”, een zogenaamde Copper-King-mansion, dat nog bewaard was gebleven, het huis van de senator William Andrews Clark. Het tijdperk van de koper, en immense rijkdam was inmiddels voorbij, maar de Copper-King Mansion werd in stand gehouden door afstammelingen van William. Om de kosten te dekken werden er tours door het met “antiquiteiten” (zo noemen ze in de USA alles wat meer dan 10 jaar oud is,) volgestapelde huis gehouden. Je kon zelfs overnachtingen met ontbijt in dit enorm stoffige huis hebben. Niks voor ons…..
Het was een enorm huis, met diverse etages. De bovenste etage (waar nu de beheerders woonden) was indertijd voor de bedienden, met zo’n 8 kamers. De achter-achter-achter-achter-nicht van de vroegere bewoner (16 jaar oud) leidde ons rond, en wist over werkelijk elk item een indrukwekkend verhaal te houden. De rondleiding duurde dan ook enkele uren, maar ze deed het inderdaad heel erg leuk, dat we beloonden met zo’n exorbitante fooi, dat ze ons het teveel betaalde wilde teruggeven. Na de rondleiding door de Copper-King Mansion reden we door het dorp-/stad-je en kregen inderdaad een indruk hoe het op het hoogtepunt van de koper-winning uitgezien moet hebben. Nu was er slechts een armoedig dorpje overgebleven….. Bij de meest produktieve mijn, die pas in 1976 werd gesloten stond een bordje, dat er 79 doden in gevallen waren. Tja, mijnbouw was indertijd niet het veiligste vak… (En eigenlijk nog steeds niet….). We weten niet of de koperwinning gestopt is omdat er niks meer te winnen was, of omdat inkoop in het buitenland goedkoper is. Eigenlijk jammer, omdat USA zo’n enorme schuldenberg heeft dat ze beter die kosten binnen het land zouden kunnen houden, en dat levert ook nog extra arbeidsplaatsen op. Winning met moderne technologie zou veel goedkoper en veiliger moeten kunnen.
Bij dit verslag horen twee videos. Via de link kun je ze bekijken op YouTube. Ik hoop dat het werkt. Na het bekijken moet je wel terugkomen bij dit verslag, om de rest verder te bekijken…. Dat gaat door aan het eind van het filmpje gewoon op het rode kruisje te klikken.
Filmpje 1.: Een echt werkende wasrol-muziekspeler: http://youtu.be/QuxPvOim23c
Filmpje 2.: Een kat in een hondenvelletje, of een miauwend hondje: http://youtu.be/2qUorcjTLNQ
Als de link niet werkt, moet je hem kopieren en in je browser plakken.
De foto’s staan wel in dit verslag, op de normale plaats.
Veel plezier!
We gingen verder naar Ginny en Damon aan het Seeley Lake. Let op ons volgende verslag, waarin Carmelita adembenemende stunts uithaalt….
©Carmelita & Harrie, 2013-03-09.
10 Maart 2013 - 01:21
Leny Puts:
Hallo Harrie en Carmelita
ook al laat ik normaal niets van me horen (ik ben niet zo'n coputer mens ) toch wilde ik nu even laten weten dat ik jullie verslagen erg leuk vind ik had ze al gemist want ik kijk er toch elke keer weer naar uit
overigens hoe is het met Angelique ik hoop dat het goed met haar gaat
ik wens jullie nog een gezellige en goede voortzetting van jullie reis en kijk al weer uit naar het volgende verslag
Groetjes Leny -
10 Maart 2013 - 13:07
Marga De Hoog:
Hoera de filmpjes werken !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14 Maart 2013 - 13:33
Renée Schreuder:
Hallo beide, Zojuist heb ik wat geklungeld en op de com. dit bekeken:www.villa-bonaire.nl
Prachtige huizen en hoge prijzen. ze vliegen weg !!!!! groet Renée