Memphis, Tennessee. (Graceland, woning van Elvis) - Reisverslag uit Myrtle Beach, Verenigde Staten van Carmelita & Harrie Cox - WaarBenJij.nu Memphis, Tennessee. (Graceland, woning van Elvis) - Reisverslag uit Myrtle Beach, Verenigde Staten van Carmelita & Harrie Cox - WaarBenJij.nu

Memphis, Tennessee. (Graceland, woning van Elvis)

Door: HarCar

Blijf op de hoogte en volg Carmelita & Harrie

10 November 2010 | Verenigde Staten, Myrtle Beach

Verslag 36. Memphis, Tennessee. (Graceland)

Van Elvis’ geboorteplaats Tupelo in Missisippi, gingen we naar Memphis in Tennessee, waar de hele familie heen trok, toen Elvis 13 jaar oud was. Ze woonden daar in diverse kleine huisjes, totdat Elvis bij SUN-records op 17-jarige leeftijd een demo-plaat opnam. Toen exploreerde de carrière van Elvis, en werd hij in enkele maanden over de hele wereld bekend. Nog voordat hij in dienst moest, kocht hij het Mansion-landgoed, Graceland, ietsje buiten Memphis, voor zijn ouders en hemzelf. Niet echt heel groot, maar vergeleken met de 2-kamer-woning in Tupelo wel een kasteel.
We kampeerden op de Graceland-campground, direkt tegenover Graceland gelegen. Makkelijk op loopafstand van Graceland, en omgeven door tientallen winkeltjes met Elvis-prullaria. Werkelijk van alles is daar te koop. Uiteraard al zijn CD’s en DVD’s, poppetjes, glazen, nagelschaartjes met zijn portret op, evenals condooms met Elvis erop. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Eerst namen we een toer naar de SUN-studio’s, die nog in de oorspronkelijke staat gehouden waren, leuk al die oude opname-apparatuur, (wel een beetje stoffig). Zie de foto’s 05. t/m 15. In dezelfde periode dat Elvis bij SUN onder kontrakt was, waren ook Carl Perkins, Jerry Lee Lewis en Johnny Cash daar onder kontrakt, en zelfs samen een plaat opnamen (The One Million Quartet) (foto 13). Daarna naar het Memphis RockN’ Roll Museum, volgepakt met allerlei Elvis (en anderen)-memorabilia (foto 16 t/m 18). Tenslotte naar de beroemdste straat in Memphis, waarin allerlei tentjes om onze aandacht schreeuwden, (foto 19 t/m 23).
De volgende dag dan naar Graceland. Het landgoed dat Elvis voor zijn ouders kocht, en wat tot zijn dood zijn belangrijkste woonhuis was. Wat verbazend was, is dat het allemaal heel sereen opgezet was. Uiteraard waren er allerlei tentjes (aan de overkant van de weg) waar je prullaria kon kopen, maar het bezoek aan het huis was met heel weinig show en gedoe opgezet. Goed georganiseerd, alhoewel we blij waren dat het niet zijn geboortedatum of sterfdag was. Dan schijnt het er nog steeds giga-druk te zijn. Nu was het ook wel druk, maar dat viel wel mee. Vanaf het ontvangstcentrum aan de overkant van de weg, naast de campground, gingen er busjes naar Graceland. Een reuze-tocht van wel 3 minuten. Uit respekt voor Elvis, waren de echte privé-ruimtes van Elvis (op de eerste etage) afgesloten. Alles werd netjes gepresenteerd middels een draadloos koptelefoon-systeem. (Foto’s 24 t/m 46). Indrukwekkend was de lange gang, helemaal vol met gouden/platina platen (LP’s en singles), cassettes, CD’s en DVD’s, en de raquet-hall, oorspronkelijk gebruikt om te sporten, die tot aan de nok vol hing met onderscheidingen en gouden/platina platen….. En uiteraard een keuze uit Elvis’ stage-costumes. (Foto‘s 38 t/m 42). Veel aandacht werd besteed aan de financiële steun, die hij altijd aan vrienden, bekenden, maar ook aan volkomen onbekenden gaf. ….
Elvis was altijd enorm geschokt geweest en verdrietig door het feit dat zijn moeder, (Gladys), waar hij vreselijk van hield, op 42-jarige leeftijd overleed. Hijzelf overleed ook op 42-jarige leeftijd. Wonderlijk genoeg op dezelfde dag dat de studio waar hij vrijwel al zijn platen opnam, gesloten werd. (zie het volgende verslag). Zijn vader, Vernon, liet hem in zijn geboorteplaats (Tupelo) begraven, maar toen fans probeerden zijn body op te graven werd hij te ruste gelegd op Graceland, samen met zijn moeder, zijn oma, en zijn vader, die Elvis twee jaar overleefde. Ook dit mini-kerkhofje, waar elk jaar honderdduizenden langs schuifelen was heel sereen. (Foto 44 t/m 46). Tenslotte moesten we nog even de voertuigen van Elvis bekijken, nu weer aan de andere kant van de weg. (Foto’s 47 t/m 54.) Een aantal heel opvallende en heel erg grote, heel erg Amerikaanse bakbeesten, maar ook Quads, Trikes, Snowmobiles, Scooters, en zelfs een heuse John Deere-traktor, waarmee hij (naar verluidt) de tuin bijhield. Ook zijn twee privé-vliegtuigen waren daar tentoongesteld. (Foto’s 55 t/m 60).

Tenslotte nog een fototje van de nieuwe laptop van Carmelita, na jaren en heel veel aandringen van mijn kant, was ze dan toch uit haar oude laptop gegroeid. Nu kwam er dan een echte supersnelle Sony, met giga-schijf, en in onze lievelingskleur….. En dan ook nog met een foto van onze trouwerij erop.
De laatste foto (62) is van een van de allereerste Tiffin’s, zoals we die op de fabriek op een foto gezien hadden (verslag XX) maar nu in het echt, op de Graceland campground…..

Vergeet ook niet naar de video’s te kijken, Carmelita is de laatste tijd aan het video-graferen, en dat is natuurlijk het leukst op die plekken, waar het niet toegestaan is…..

Onze bedevaart-tocht naar Graceland, was zeer de moeite waard. Het is zeer bijzonder om zoveel in een paar dagen te weten te komen over een van de grootste artiesten die de 20ste eeuw gekend heeft, “THE KING”! Maar onze bedevaarttocht was nog niet over, we moesten nog naar Nashville, het belangrijkste country-music-centrum, waar Elvis ook vrijwel al zijn platen opnam. Daarover volgende keer.