Noord Georgia, Atlanta en full-hook-ups. - Reisverslag uit Waynesville, Verenigde Staten van Carmelita & Harrie Cox - WaarBenJij.nu Noord Georgia, Atlanta en full-hook-ups. - Reisverslag uit Waynesville, Verenigde Staten van Carmelita & Harrie Cox - WaarBenJij.nu

Noord Georgia, Atlanta en full-hook-ups.

Door: HarCar

Blijf op de hoogte en volg Carmelita & Harrie

29 Mei 2010 | Verenigde Staten, Waynesville

Verslag 14: Noord Georgia, Atlanta en full-hook-ups.

Onderweg naar de Smoky Mountains een bezoek aan Atlanta, waar we de nacht doorbrachten in het Stone Mountain Park (zie twee verslagen geleden). Gedurende de burgeroorlog is de gehele stad afgefikt, dus veel ouds is er niet te zien, maar een aantal jaren geleden zijn er de Olympische Spelen geweest, en daardoor heeft de stad ook wel iets aparts. We wilden er een paar zaken bezoeken, o.a. ook het hoofdkwartier van CNN, (Larry King en Anderson Cooper interviewen), maar daar was helaas geen tijd meer voor. Wel hebben we het hoofdkwartier van Coca-Cola (is meer dan honderd jaar geleden in Atlanta “uitgevonden” en het Sea-Aquarium bezocht. Dat Coca-Cola hoofdkwartier was eigenlijk meer een soort pretpark en een grote reklame voor de grootste “soda-fabrikant” ter wereld. Grappig is dat Coca-Cola over de hele wereld allerlei voor ons onbekende merken heeft, (wel 600), die allemaal niets met Cola te maken hebben (behalve de bubbeltjes dan). Je kon ze allemaal gratis proeven, wat zijn die drankjes uit Zuid-Amerika en Midden-Oosten vreeeeeeselijk zoet…. De entree-prijs was behoorlijk pittig om in feite alleen maar een heleboel reklame over je heen te krijgen, en werd echt niet goedgemaakt door het gratis mini-flesje Coca-Cola dat we mee mochten nemen.
Naast Coca-Cola staat het Sea-Aquarium (alweer het grootste van de wereld, zoals we er nog meer zouden tegenkomen). Dit was echt indrukwekkend, je loopt helemaal onder de vissen door, en er zitten heel erg veel vissen en visachtigen, (wat we overigens bij ons voor de deur op Bonaire ook hebben). Hoe dan ook, het aquarium is buitengewoon indrukwekkend, daar valt het aquarium van Burgers Bush in Arnhem echt bij in het niet. Bekijk de fototjes even op je gemak.

En dan wil ik het even hebben over het fenomeen “Full-hook-up”. Dat is iets wat het kamperen in de USA eindeloos veel gemakkelijker maakt. Eigenlijk zijn alle campings hier met hook-up mogelijkheden uitgerust. Sommige beperkt, en sommige zeer uitgebreid.
Wat is dat nou eigenlijk? Nou elke kampeerplaats heeft voorzieningen voor de aanvoer van drinkwater, afvoer van afvalwater, elektriciteit, kabelTV en Draadloos Internet (WiFi), soms zelfs ook nog voor vaste telefoon-aansluiting. En dat voor elke plaats apart. Je komt aan op je plaats, en treft alle aansluitingen bij elkaar aan aan de linkerachterzijde van de kampeerauto. Je koppelt alles aan, en je hebt stroom, water, riolering, en TV-aansluiting. De RV’s hebben ook allemaal aan de linkerzijde hun aansluitingen, je trekt de kabel voor de stroom uit het opbergkastje, steekt de steker in de wandkontaktdoos, en zet de erbovenzittende zekering aan. Je koppelt de afvoerslang aan de aansluiting van de camper, steekt een aansluitkoppeling in de riolering, en koppelt de afvoerslang eraan, trekt de drinkwaterslang uit het kastje, schroeft de koppeling op de kraan (alle kranen en alle campers hebben dezelfde koppeling, je hebt dus niet zoals in Europa eindeloze verschillende verloopstukjes nodig), en zet de kraan open. Dan nog even de antennekabel aan het kastje aansluiten en klaar is Kees, of Harrie in dit geval. In de 5 a 6 minuten dat Carmelita binnen de stabilisatie-poten uitzet, en de slides naar buiten, sluit ik buiten alle aansluitingen aan. Gaat prima. Alleen als het regent zijn de taken niet eerlijk verdeeld…..

Over de stroomaansluiting: je kunt kiezen uit 20Amp., 30Amp., of 50Amp. Stel je voor, 50Amp. (bij 110Volt), is een heleboel. Komt overeen met een 25Amp. aansluiting bij 220Volt. Dat hebben heel veel oudere eengezinswoninkjes in Nederland nog niet eens. (In Maasbree moet ik het doen met 10Amp.) Stelregel hier is een airco: 30Amp., twee airco’s: 50Amp. De echte hele grote Coaches hebben soms wel 3 of 4 airco’s, en die moeten dan twee aansluitingen van 50Amp. regelen, en twee kabels uitrollen. (Sommige campings hebben daar een paar plaatsen voor beschikbaar).

Over de afvoerwateraansluiting: Elke RV heeft drie watertanks, witwater, grijswater en zwartwater. Witwater is gewoon het drinkwater, dat je in je tank meeneemt voor onderweg, en voor als je ooit eens ergens staat zonder aansluitingen. (Is bij ons zo’n 300 liter). Als je op de camping staat met hook-ups, zet je een kraan om in het bagagevak met de wateraansluitingen, en pak je rechtstreeks drinkwater van de verswateraansluiting. Je water in de witwatertank blijft onaangeroerd. Overigens zijn we vreselijk voorzichtig met drinkwater, als we het ook maar een beetje niet vertrouwen, wordt er flessenwater gebruikt (net als in Zuid-Europa). Ik heb trouwens nog extra voorzieningen getroffen om het drinkwater te filteren, maar daarover later. Het grijswater is het afvalwater van de wasbakken, douche, wasmachine en vaatwasser (200 liter). Het zwartwater is het afvalwater van de WC (170 liter). De truc is nu hetvolgende, je laat de afsluitkleppen niet konstant open staan. Je wacht tot je afvaltanks bijna vol zijn. Dan doe je eerst de zwartwaterklep open, en al je stinkende poepwater loopt weg. Als die leeg is, sluit je de klep weer. Daarna de grijswatertank, en alle resten van het poepwater in de afvoerslang worden netjes schoongespoeld met het grijswater, waar veel wasmiddelen in zitten. En dan heb ik nog een witwateraansluiting gemaakt in de afvoeraansluiting, waardoor ik daarna de restanten grijs water in de slang ook nog eens met schoon leidingwater kan spoelen, voordat ik de slangen opberg om te gaan rijden. In de zwartwatertank moet je een bolletje gooien met behoorlijk sterke chemicaliën die de stank tegengaan. (In Nederland mag je dat spul Formaldehyde op de meeste plaatsen niet eens op het riool lozen, en in de natuur natuurlijk al helemaal niet). Hier wordt het gewoon door iedereen gebruikt. (Dat is dat blauwe spul, wat je in Caravans ook wel in de Porta-Potti gooit). Er is overigens ook wel minder giftig spul te krijgen, maar dat wordt door vrijwel niemand gekocht, maar als wij het kunnen krijgen, kopen we dat. Het is duurder, en minder effektief. Ik heb overigens nog mooiere oplossingen gezien, daarbij laat je eerst de zwartwatertank leeglopen, en laat je daarna het grijswater in de zwartwatertank lopen, alvorens ook dat af te tappen, dan wordt de zwartwatertank zelf dus ook nog schoongespoeld. Dat is helaas bij onze coach niet mogelijk.

Over de kabelTV-aansluiting. Daar zitten hier natuurlijk meestal veel lokale kanalen op. Iedere keer als je een stuk gereden hebt, moet je de TV (in ons geval de 4 TV’s) allemaal opnieuw laten scannen.

Een full-hook-up wordt bedoeld als je water, riool en stroomaansluiting bij elkaar hebt. Dan is er nog de vermelding 30 of 50Amp. en eventueel de kabelTV-aansluiting en/of WiFi-aansluiting. Op sommige (kleinere en goedkopere) campings heb je dan gedeeltelijk hook-up. Stroom is er meestal wel, en water ook, maar riool en kabelTV moet je ontberen. In de nationale parken is er helemaal geen hook-up, in de Everglades hadden we alleen een wateraansluiting, en moesten naar een dump-station (meestal bij de ingang van het park) voor de afvoer van zwart- en grijs-water, en stroom was er ook al niet, dan moet je het doen met je generator (in de parken van 20:00 tot 08:00 verboden), en je accu’s. Dat noemen ze dan “dry-camping”.

Voor gas is er eigenlijk nog geen universeel toegepast hook-up-systeem. Is ook niet zo belangrijk, met de gastank aan boord (meer dan 100 liter) waar alleen op gekookt wordt en de koelkast op draait, als je niet op stroom staat aangesloten doe je vreselijk lang, wij hebben de gastank pas na twee maanden bijgevuld, en die bleek nog niet half leeg te zijn. Barbecueën doet men hier meestal op houtskool, sommige luiaards zoals wij doen het op gas, maar wij hebben gekozen daarvoor wegwerpgasflesjes te gebruiken, omdat dat veel handiger is, je hoeft die gasslang niet op te bergen, en je kunt de BBQ overal neerzetten. Voor de echte grote coaches schijnt er ook een hook-up-systeem voor gas te bestaan, maar dat heb ik nog niet in de praktijk gezien. Veel campings hebben trouwens bij de ingang een mogelijkheid om de gastank te vullen. LPG kun je hier niet bij de tankstations kopen, er rijdt geen enkele auto op gas.
Overigens zitten er op alle tanks meetsystemen die niet geweldig betrouwbaar zijn, maar in ieder geval een indikatie geven van de vulstand.

Het systeem van de hook-ups is geweldig. Alles past, zit meestal op de juiste plaats, en is in no-time aangesloten, en enorm komfort-verhogend. Niks te slepen met de afvaltank van de Porta-Potti, je loopt echt voor l*l als je met zo’n tank over de camping loopt, en dat vieze gedoe om die tank leeg te laten lopen, spettert altijd, en stinkt als de ziekte. En als je echt pech hebt, verdwijnt het afdekkapje met een grote boog in de riolering…… Wat een luxe, hier, die Full-hookups. Ik mocht lijden dat dat in Europa ook doorgevoerd wordt. Er zijn een beperkt aantal campings die daar een begin mee gemaakt hebben, maar dan meestal alleen water en stroom, en juist die afvoer van het afvalwater is zo geweldig. Bovendien moet de camper daar ook op aangepast zijn, en dat is nog verre van gebeurd.

Tot de volgende keer.

Carmelita & harrie

• 04 Juni 2010 - 20:51

Debby:

hola harcar
    ik zie op de foto in jullie camper de visjes hangen van jullie huwelijk
    bij ons hangen ze op onze veranda ik zie ze elke dag ik vindt ze heel erg leuk en denk ook altijd aan jullie een dikke knuffel voor beiden.groetjes deb